архитектурный конкурс ПАРКовка

56. Escape

projects

Комментарии (4)


Share this post

Escape / DIS – design I stadsrummet / Sweden, Stockholm | Gothenburg / Архитектурный объект

Escape

Purpose: To provide a social meeting point in public space, as well as place to escape the hectic urban flow.

Escape /2

Concept of the project: A hybrid between the ancient amphitheatre and a traditional gazebo. Semi-open / semi-closed structure to meet the task of accessibility, and the conflict of privacy contra openness.

Escape /3

Technical description: 

Construction wood (45*45/45*95/60*60/95*95 mm) 150 m

Exterior plywood (15/21 mm) 50 sqm

Paint, exterior, 25 l

Screws, brackets

Lighting, 6 fittings

Cables

The structure can be assembled on site with basic building tools (mitre saw, table saw and screw driver).

Escape /4

The estimated cost of the project: Approximated cost 2750 USD

Escape /5

Concept & explanatory notes

“Escape” is a contemporary pavilion, a hybrid between the ancient amphitheatre and a traditional gazebo. With its three centre-directed sections of tiers and three open sides it is an invitation for citizens and
festival visitors to gather. To fire up a grill, to talk about the weather or flirt, to arrange lectures and have conversations on urban space, architecture, feminism, or to rest and retrieve new energy. Escape is a political word in an urban society where we meet an infinite number of expectations everyday.

The amphitheatre is a large, open-air structure with rows of seating surrounding a central performing area. The gazebo is a small building with a decorative roof, but instead of entertainment the focus of the facetted or circular pavilion is to socialize and enjoy a view. “Escape” unites structural elements from these two venues, ending up in a semi-open / semi-closed structure. The full circle of the amphitheatre has been cut in slices, leaving three stands directed towards an open centre. The stair shape of the stands is reflected to create roof sections, which gives the structure a sheltering function.

Open and welcoming, but at the same time the stairs and the pillars clearly define the space and indicate safety. A place for conversation, it offers a sense of privacy without shutting the surroundings out.

“Escape” is designed to provide a social meeting point in public space. Small groups of people can easily share the place. It is also possible to host a festival event (a lecture, performance etc.) in the structure, using the centre or one of the three stands as a stage.

The pavilion is also designed to be accessible and inviting to people with different needs. Openings and centre area are fitted for wheelchairs and the lowest tier has a height adjusted for people with limited mobility.

There is lighting incorporated in the structure to make it appealing and enhance the shape when it is dark. The extra light is also an important aspect of accessibility, by making the area safer at night.

To make the structure cost efficient it is built from basic, easily accessible materials. The bearing construction is made of standard dimensioned wood and both seating and roof are covered with birch plywood. The exterior paint makes it durable for at least one year. Most of the joints are simply screwed together, with extra support from metal brackets in some cases.

To make the building process interesting the shape is slowly revealed in three steps. The only tools needed for assembling the structure is a mitre saw, a circular saw and a cordless screwdriver.

Read more